İnternet kullanımı BKM verilerine göre her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında büyüyen Türkiye, 30 milyonu aşan internet kullanıcısıyla, dünyanın en büyük 12’nci internet pazarı konumunda.
Bu yılın ilk çeyreğinde internet üzerinden 45 milyon kredi kartı işlemi gerçekleştirildi. Bu rakam geçen yıl 39 milyonun üstündeydi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin 2013‘te toplam hacmi 28,6 milyar TL olduğu gözleniyor. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda Anadolu’daki e-ticaret potansiyelinin artmasının buradaki e-ticaret potansiyelini tetiklediğini söyleyebiliriz.
Kaynak: Bankalararası Kart Merkezi (BKM)
Gözden kaçırılmaması gereken diğer bir nokta ise internet kullanımının artmasıyla Türkiye’de her 5 kişiden birinin internet üzerinden alışveriş yapıyor olması. Buna ek olarak Türkiye’de e-ticaret hacminin 40-50 milyar TL seviyesine ulaştığı düşünülecek olursa, bu veriler ışığında Türkiye’de yüksek bir e-ticaret potansiyeli olduğunu söylemek yanlış olmaz.
E-ticaretin yüzde 50’si 3 ilde gerçekleştiriliyor
Türkiye’nin önde gelen e-ticaret siteleri için Anadolu’daki şehirler, İstanbul, Ankara ve İzmir ile eşit öneme sahip. Türkiye’de online alışverişlerin yüzde 50′sinden fazlasının İstanbul, Ankara ve İzmir’den gerçekleştirildiği biliniyor olsa da Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Kocaeli ve Konya gibi şehirler de e-ticaret potansiyelleriyle dikkat çekmeye başladı.
Fiziksel mağazalarla yetinmeyen ya da fiziksel mağazaların erişemediği tüketiciler, dilediği ürüne, e-ticaret aracılığı ile birkaç günde kolaylıkla sahip olabiliyor. Bu da dolayısıyla Anadolu’daki tüketicilerin de e-ticaret mecralarına yönelik ilgisinin artmasını sağlıyor.
E-ticaret siteleri için Anadolu büyük önem taşıyor. E-ticaret platformlarının en büyük hedefi, Türkiye’nin her ilindeki internet kullanıcılarına ulaşmak.
Yaptığımız röportajlar sonucunda Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinin cirolarının ortalama yüzde 40‘ının Anadolu’dan geldiği ortaya çıktı. Anadolu’daki online alışveriş yapan tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun 18-35 yaş arası kadınlardan oluşması dikkat çeken diğer bir unsur. En çok satılan ürünler arasında giysi, takı, ev eşyaları ve teknolojik ürünler yer alıyor.
Türk e-ticaretinde Anadolu’ya satış gerçekleştiren önemli sitelere Anadolu’daki e-ticaret potansiyelini, Anadolu’daki tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını, o bölgede en çok satılan ürünleri ve Anadolu’nun e-ticaret için önemini sorduk. Bellamola’dan John Houslip, Çiçeksepeti’nden Muhsine Öçal, Evim.net’ten Ali Özen, Evmanya’dan Alper Akyüz, Gold’dan Umut Ünlü, Lidyana’dan Hakan Baş, Markafoni’den Hakkı Arıkan, Porselensepeti’nden Gülden Güral sorularımızı cevapladı.
John Houslip – Bellamola.com Yönetim Kurulu Üyesi
İngiltere’nin en büyük online kozmetik sitesi Cheapsmells’in Türkiye sitesi BellaMola’da satışların illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirler ile Anadolu’nun farklı bölge ve illerinden gelen siparişlerin oranının birbirine çok yakın olduğu gözleniyor.
Satışların yüzde 45’inin Anadolu’dan geldiğini söyleyen Bellamola.com’un Yönetim Kurulu Üyesi John Houslip, “Ön plana çıkan şehirler arasında Denizli, Malatya, Konya, Adana, Kayseri, Mardin ve Samsun geliyor” diyor.
Platformda bütün şehirlerde olduğu gibi en çok rağbet gören ürünler, kadın ve erkek parfümleri. Anadolu’da özellikle nostaljik parfüm denilen ve uzun yıllardır beğenilerek kullanılan parfümler tercih ediliyor.
“Anadolu’daki müşteri profili, hesaplı alışveriş yapmayı, parfüm ve kozmetik ürünü kullanmayı seven, kendine bakan kadınlar ve erkeklerden oluşuyor. Çoğunlukla kapıda ödeme seçeneğini tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Bir de Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi özel günlerde Hediye Paketi seçeneğimizi tercih ederek, sevdiklerini mutlu etmekten keyif alıyor olmaları bu profilin en önemli özelliklerinden.”
Emre Aydın – Çiçeksepeti.com Kurucusu
Çiçeksepeti, cirosunun yüzde 40’ını Anadolu’dan gelen gelirlerden elde ediyor. Platform; Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirleri takiben Adana, Antalya, Kocaeli, Diyarbakır, Samsun, Kayseri gibi iller satış oranlarıyla dikkat çekiyor.
Çiçeksepeti Kıdemli Pazarlama İletişim Uzmanı Muhsine Öçal, sitede 81 ile aynı gün teslimat avantajıyla çiçeklerin en çok talep gören ürün olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunu yine tüm Türkiye’ye kargo gönderimi kolaylığı nedeniyle Gurme ve Hediye ürünlerimiz takip ediyor. Meyve de yine Ankara ve yakın zamanda açılan İzmir ve Antalya şubeleri ile yüksek trende sahip bir ürün.”
Lokasyon bazlı bakıldığında ise Çiçeksepeti’nden talepler en çok Doğum Günü, Sevgiliye, Yeni İş, Yıl Dönümü, Yeni Bebek şeklinde bir satış trendi söz konusu.
İnternetten alışveriş yapan kadın ve erkek müşteri sayısı neredeyse eşit durumda. 18’den 55’yaşa kadar birçok kişiye hitap ediyor ve ulaşıyoruz. İnternetten alışveriş yapan kitlenin her ne kadar AB sınıfı olacağı düşüncesi hakim olsa da Anadolu’daki SES durumunu da göz önünde bulundurduğumuzda C sınıfı en yüksek oranda alışveriş yapan kitle durumunda.
Ali Özen – Evim.net Kurucusu
Türkiye’nin ev ürünleri satışı yapan en büyük e-ticaret sitesi Evim.net, satışlarının yaklaşık yüzde 50’si Anadolu’dan geliyor.
En çok satış yaptığımız Anadolu illeri listelendiğinde Bursa, Antalya, Muğla, Adana, Konya, Balıkesir, Gaziantep ve Erzurum’un ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Evim.net Genel Müdürü Ali Özen, “Ülkemizin dört bir yanı bizim için çok önemli. Belirttiğimiz gibi, satışlarımızın yarısını Anadolu’ya yapıyoruz. Dolayısıyla her bir ilimizdeki kullanıcılarımızın ihtiyaçları, beklentileri ve fikirleri bizim için büyük önem taşıyor” diye konuşuyor.
Onların önerileri, istekleri doğrultusunda yenilikleri hayata geçirdiklerini, taleplerini en iyi şekilde karşılamak için büyük bir özenle çalışmaya devam ettiklerine vurgu yapıyor.
“Anadolu’daki kullanıcılarımız, pasta takımlarına, takı dolabına, tablolara ve nevresim takımlarına yoğun ilgi gösteriyorlar. Özellikle son dönemde, Anadolu’daki illerimizde yaşayan kullanıcılarımızın kanvas tablolara çok büyük talep gösterdiğini söyleyebiliriz.”
Alper Akyüz – Evmanya.com Pazarlama Müdürü
Evmanya‘nın satışlarının yüzde 40‘ı Anadolu’dan geliyor.
Gaziantep, Trabzon, Adana, Erzurum favori şehirleri arasında olduğunu belirten Evmanya Pazarlama Müdürü Alper Akyüz, ” En çok rağbet gösterilen kategorilerin arasında fonksiyonel mobilyalar, temizlik ürünleri, mutfak gereçleri ve ev tekstili yer alıyor” diyor.
Akyüz, Anadolu’daki müşteri profilini Anadolu’nun büyük şehirlerinde yaşayan, zaman yoksunu ya da mağaza erişimi sınırlı olduğu için internetten alışveriş yapan kişiler olarak tanımlıyor.
Evmanya’nın Türkiye’nin her yerine aynı kalitede hizmet götürdüğünü dile getiren Akyüz, özel tasarım bir sandalyeyi hem Erzurum’a hem Edirne’ye hem de Adana’ya gönderebildiğimiz için oldukça mutlu olduklarını belirtiyor.
“Anadolu insanı için evin önemi çok büyük. Evlerine çok daha fazla özen gösteriyorlar. Biz de onların ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılayabilmek için çalışıyoruz.”
Umut Ünlü – Gold.com.tr Genel Koordinatör
Türkiye’nin önde gelen teknoloji sitelerinden Gold satışlarının yüzde 44‘ünü Anadolu şehirlerine gerçekleştiriyor. Akıllı telefon, tablet, notebook, TV, fotoğraf makinesinin en çok satan ürünler arasında olduğunu söyleyen Gold’un Genel Koordinatörü Umut Ünlü, “Anadolu’nun e-ticaret potansiyelini önemsiyoruz” diyor.
Ona göre büyükşehirlerde yaşayan insanlar çoğunlukla Anadolulu. Bu yüzden Türkiye’nin gerçek müşteri profilini aslında Anadolu müşterisi veriyor.
Anadolu’daki müşteri kitlesini “çok bilinçli” olarak tanımlayan Ünlü, “Oradaki kullanıcılar, e-ticaretin bütün yeteneklerini sonuna kadar kullanıyor, daha çok soru soruyor, daha fazla araştırıyor, bilinç seviyesi çok daha yüksek, kargosunun ne zaman geleceğini sorguluyor” diye konuşuyor.
“Anadolu kitlesi bazen çok ilginç talepler yaratabiliyor. Buna en güzel örneklerden biri ise, İstanbul’dan sonra en fazla olta satışının Van’da olması. Van ve civarı aynı zamanda en fazla güneş kremi ve güneş gözlüğü siparişi veren 3 bölgeden birisi. Böyle bir müşteri kitlesi her zaman kendimizi geliştirmek için bizi daha fazla kamçılıyor.”
Hakan Baş – Lidyana.com Kurucu Ortak
2012’de kurulan Lidyana’nın satışlarının yüzde 40‘ının Anadolu’dan geldiğini ifade eden Lidyana CEO’su Hakan Baş, “Ankara ve İzmir’in ardından Bursa, Antalya, Kocaeli, Mersin, Muğla ve Eskişehir illeri ön plana çıkıyor. Anadolu’da yaşayan müşterilerimizin ilk tercihinin takı ve aksesuar ürünleri olduğunu görüyoruz” diyor.
Takı kategorisinin detaylarına inildiğinde Lidyana’da daha çok kişiye özel ürünlerin satıldığını söylemek mümkün. Platform’da takının ardından ise saat ve giyim kategorileri en fazla talebi görüyor.
Hakan Baş, Anadolu’da nüfus olarak büyük bir potansiyel olmasına rağmen, bu büyük kitlenin çoğunluğunun henüz e-ticaretle tanışmamış olduğuna da vurgu yapıyor.
Lidyana’nın Anadolu‘daki müşteri profili incelendiğinde ise kullanıcıların sepet ortalamasının -genel ortalamaya kıyasla- daha düşük, iade oranının daha yüksek, alışveriş frekansının ve Life Time Value’sunun daha düşük olduğu görülüyor.
“Anadolu‘da bizim sunduğumuz markaları sunabilecek büyüklükte mağazalar bulmak güç. Tasarımcıların en beğenilen, en çok tercih edilen ürünlerini ve Türkiye’de bulunmayan dünyaca ünlü markaların ürünlerini sunmaya özen gösteriyoruz. Lidyana bu bakımdan, hem Anadolu‘da yaşayan müşterilerimiz için hem de tasarımcılar ve markalar için önemli hale geliyor. Biz de Anadolu‘da yaşayan müşterilerimiz ile marka ve tasarımcıları buluşturmaya devam ediyoruz.”
Hakkı Arıkan – Markafoni.com Grup Pazarlama Direktörü
Türkiye’nin ilk özel alışveriş kulübü Markafoni, Anadolu’ya yaptığı e-ticaret satışlarıyla ön plana çıkıyor. Son 1 yılın verilerine bakıldığında satışların sipariş adedi bazında yüzde 53’ünün, ciro bazında bakıldığında ise yüzde 49’unun Anadolu şehirlerinden geldiğini belirten Markafoni Grup Pazarlama Direktörü Hakkı Arıkan, “Bursa, Antalya, Kocaeli, Muğla ve Adana öne çıkıyor. Satışlarımız kalan şehirlere eşit olarak dağılıyor ” diyor.
Anadolu’ya yapılan satışlarda ise ayakkabı başta olma üzere tişört, bluz, gömlek, elbise gibi üst giyim ürünleri öne çıkıyor.
Türkiye’nin her ilindeki internet kullanıcılarına ulaşmayı hedefleyen şirket, Anadolu’nun onlar için üç büyük il ile eşit öneme sahip olduğunun altını çiziyor.
“Anadolu’daki müşterilerimizin yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor.
Müşterilerimizin yaklaşık yüzde 50’si 25-35 yaş aralığında yer alırken, 25 yaş altı genç grup yaklaşık yüzde 20’sini, 35 yaş üstü grup yüzde 30’unu oluşturuyor.”
Gülden Güral – Porselensepeti.com Genel Müdürü
Türkiye’de porselen ürünlere odaklanan ilk e-ticaret sitesi Porselensepeti.com‘un satışlarının yüzde 35’ini diğer Anadolu illerinden geliyor.
Taleplerin büyük bölümünün İstanbul’dan geldiğini ifade eden Porselensepeti.com’un Genel Müdürü Gülden Güral, “İstanbul’dan sonra İzmir ve Ankara ile Anadolu’nun diğer büyük illeri takip ediyor. Bu iller arasında Bursa, Kocaeli, Antalya, Muğla, Çanakkale ve Konya ön plana çıkıyor.
Anadolu’da yaşayan bir insan ile büyük şehirde yaşayan bir insanın beklenti ve ihtiyaçlarının farklılık gösterebildiğini ifade eden Güral, bu yönde aksiyonlar almak gerektiğini düşünüyor. Ancak şirket için ister Anadolu’da ister başka yerde olsun, her müşterinin tek tek ayrı önemi var.
Anadolu’daki müşterilerinin yüzde 80’ini gibi büyük bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Büyük şehirlerdeki müşteri profiline bakıldığında, genelde çalışan insanların çoğunlukta olduğu göze çarparken, Anadolu’da daha ziyade ev hanımlarının çokluğu dikkat çekiyor.
“Anadolu’da daha renkli ve çiçekli ürünlere ilgi çokken büyük şehirlerde daha sade ürünler tercih ediliyor. Ayrıca yeni evlenecekler için özel olarak oluşturduğumuz çeyiz setleri de Anadolu’da oldukça ilgi görüyor.”
Anadolu’ya e-ticaret yapan diğer e-ticaret sitelerini eklemek isteyenler yazının altında yorum olarak katkıda bulunabilirler. Şirketler, alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir.